BAE Systems zruší v Británii miesta, ukončí výrobu lodí v Portsmouthe

06.11.2013 Celý región

Londýn 6. novembra (TASR) - Britský zbrojársky koncern BAE Systems oznámil, že v lodeniciach v Škótsku a Anglicku zruší 1775 pracovných miest, pričom v historických lodeniciach Portsmouth výrobu lodí úplne ukončí.

Dôvodom je súčasný pokles veľkých zákaziek a s tým súvisiacich pracovných možností potom, ako spoločnosť dokončila kontrakty na dodávky lietadlových lodí. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

V lodeniciach Portsmouth by sa výroba lodí mala skončiť v 2. polroku budúceho roka, budú tam však ešte pokračovať s opravami lodí. V tomto meste príde o prácu 940 ľudí z terajšieho počtu 1200. Ďalších 835 pracovných miest zruší BAE Systems vo Filtone neďaleko Bristolu a v škótskych mestách Glasgow a Rosyth.

Odbory rozhodnutie BAE Systems odsúdili. Ako uviedol Ian Waddell, zástupca odborovej organizácie Unite pre lodiarsky sektor, oznámenie spoločnosti znamená pre britský priemysel "ťažký úder".

BAE Systems zároveň informoval, že postaví tri nové hliadkové lode na objednávku ministerstva obrany, ktoré by mali vykryť obdobie, než sa začne s výrobou novej generácie bojových lodí Type 26. Hliadkové lode plánuje firma postaviť v Glasgowe, kde sa budú stavať aj spomínané bojové lode.

Politici z Portsmouthu v tejto súvislosti obvinili vládu, že si škótsky Glasgow vybrala z politických dôvodov, a to pre plánované budúcoročné referendum o nezávislosti. "Je úplný nezmysel zatvoriť najmodernejšie lodenice v Anglicku," povedal Alistair Thompson z Konzervatívnej strany, ktorý je členom zastupiteľstva v meste Portsmouth. Podľa neho to nakoniec môže viesť k tomu, že britské námorníctvo bude neskôr závislé od zahraničných dodávateľov. Vláda však obvinenia, že výber Škótska ovplyvnilo budúcoročné referendum, odmietla.
 

Vyberte región